“Lucrurile mele preferate nu costă bani. E limpede că cea mai prețioasă resursă pe care o avem este timpul”, spunea Steve Jobs, fondatorul Apple. Nu-l putem contrazice pe Steve Jobs, considerat cel mai de success antreprenor din toate timpurile, dar putem completa cu propria noastră opinie: la nivel de comunitate, cea mai prețioasă resursă sunt oamenii. Iar oamenii cu idei inovative, puse în practică prin antreprenoriat, aduc plusvaloare comunității.
Antreprenoriatul este capacitatea de a transforma idei în acțiuni!
Strategia de susținere și finanțare a tinerei generații de către Uniunea Europeană permite înființarea unor întreprinderi capabile să răspundă nevoilor societății aflate în continuă schimbare. Antreprenoriatul este unul dintre mijloacele de combatare a șomajului în rândul tinerilor, determinându-i să iși dezvolte competențe fundamentale, printre care spiritul de inițiativă și antreprenoriat, necesare economiei de piață.
Tinerii trebuie înzestrați cu spirit de inițiativă și antreprenoriat!
Antreprenoriatul nu este o calitate ci, mai de grabă, este o competență ce poate fi dobândită în urma procesului de învățare continuă. Acesta permite viitorului antreprenor să identifice și să exploateze noi produse, servicii, tehnologii de care piața are nevoie. Cursurile de formare antreprenorială sunt adaptate pentru a asigura deprinderea de către antreprenori a tuturor competențelor cheie. Spiritul de initiațiva, planificare și management, evaluarea riscurilor, lucrul în echipă sunt doar cateva dintre competențele dezvoltate în perioada de învățare.
Tinerii trebuie să aibă încredere
Tinerii trebuie să aibă încredere să participe la economia și societatea de azi, bazate pe cunoaștere. Un pas esențial pentru construirea acestei încrederi este, considerăm noi, participarea la programe de formare antreprenorială.
Programul de formare cuprinde o componentă teoretică menită să ajute la identificarea punctelor nevralgice a noilor antreprenori, dar și o componentă practică ce are ca finalitate realizarea planului de afaceri. Planul de afaceri, ca și instrument de lucru al antreprenorului, oferă o imagine de ansamblu asupra afacerii, astfel încât să poată dezvolta o activitate implementabilă și sustenabilă pe termen lung. În acest sens, tinerii se bucură de sprijin din partea persoanelor specializate în domeniu, teoreticieni, dar și practicieni care să ii ghideze în realizarea obiectivelor propuse. Comunitatea de afaceri, la rândul ei, se implică în formarea tinerilor, contribuind la educarea acestora prin împărtășirea experienței practice acumulate de-a lungul timpului.